Schrijf je nu in

Agility

Voor inschrijven mail naar ledenadministratie@hdvdetrouweviervoeter.nl

Agility

Agility of behendigheid is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De agility sport is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van uw hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd. Omdat de sport voldoet aan de behoeften van de hond, zal deze met enthousiasme aan de agility sport deelnemen. Ook voor de toeschouwer is agility een aantrekkelijke sport. Het is een genoegen de sprongen en kunsten te bekijken die de honden zonder enige moeite lijken te beheersen.

Het plezier van de hond staat voorop , maar ook in andere opzichten biedt de agility sport veel voordelen. Tijdens de agility training wordt de band tussen hond en baas steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en leren elkaar zo beter te begrijpen . Het beoefenen van deze sport resulteert daarom ook in een beter opgevoede hond. De hond kan in de agility sport zijn energie en behoefte aan beweging kwijt . Tegelijkertijd is het een uitstekende manier om uw hond in optimale conditie te houden. Ook de baas zal trouwens over de nodige snelheid en conditie moeten beschikken om zijn hond te begeleiden en te sturen.

De agility sport is een echte teamsport en alleen bij een goede verstandhouding tussen hond en geleider zullen er goede resultaten worden behaald.

Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility worden een groot aantal verschillende hindernissen gebruikt, die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond. De toestellen zijn te verdelen in (hoogte)sprongen, tunnels, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij wedstrijden worden al deze toestellen in wisselende samenstelling gebruikt. Een goede agility hond beheerst dus al deze toestellen.

Bij HDV de Trouwe Viervoeter start je met trainen in de A-klasse. Aan het einde van het seizoen, 15 lessen, doe je examen. Om te slagen moet je 1 goed parcours lopen. Dat mag een vast parcours zijn of een jumping. Dit lukt niet iedereen natuurlijk. Als het niet gelijk lukt dan is er nog de A-klasse plus. Dan oefenen we gewoon een halfjaartje langer. Pas dan promoveer je naar de B-klasse. Daar worden de oefeningen weer een stukje moeilijker natuurlijk! Halverwege en aan het einde van het seizoen heb je een examen. Op beide examens loop je zowel een vast parcours als een jumping. Om te slagen moet je 2 parcoursen goed gelopen hebben waarvan minimaal  1 vast parcours. Dan ga je over naar de C-klasse. Daar gaan alle registers open van moeilijkheid betreft!